På bostedet Fenrishus lever børn og unge uden et verbalt sprog. På trods af det oplever de masser af musik i hverdagen, og senest har 10 af husets børn og unge komponeret og skrevet sange, der er udgivet på alle streamingtjenester.

At leve uden ord kan være besværligt. Al kommunikation foregår mest på andres præmisser.

Musikterapi giver børn og unge med svære handicap mulighed for at få deres egen stemme. Gennem deres egen musik får de mulighed for at blive hørt og mødt.

Musik erstatter ord 

I projektet Music Without Words har børn og unge, der ikke kan formulere ord som os andre på grund af deres multible funktionsnedsættelser, komponeret og indspillet deres egne personlige sange i samarbejde med en sangskriver, musikterapeut og producer.

- At deltagerne får hver deres sang, giver dem en musikalsk ramme, hvor de kan være sammen med andre socialt. Det er en ramme, som understøtter det enkelte barns udtryk, og derfor er det de andre i den sociale setting, som skal tilpasse sig.

Det er ofte omvendt, når man ikke har det samme sprog som mængden, forklarer Line Gade, der er musikterapeut på Fenrishus.

Det musikterapeutiske projekt Music Without Words på Fenrishus tager udgangspunkt i 10 deltageres særegne lyde, musikalske udtryk, musikpræferencer og/eller oplevelser fra deres liv.

Det handler om at blive hørt

Projektet handler om langt mere end musik og samspil. Musikterapi giver deltagerne et socialt værktøj og en oplevelse af at blive set, hørt og anerkendt for det udtryk, som de nu engang har.

- Hver deltager har en særlig lyd. Den særegne lyd kan være ligeså meget et forsøg på kommunikation som vores verbale sprog, og derfor fokuserer og understøtter projektet det, som deltagerne kan, frem for det de ikke kan, fortæller Line Gade, og fortsætter:

- Vores fornemmeste opgave er at skabe en musikalsk ramme omkring deltagerens lyde, samt afstemme musikken med deltagerens udtryk og fornemme, hvad deltageren ønsker musikken skal, siger hun og fortsætter:

- For børnene har et sprog. Det lyder bare ikke som vores.

Musikterapi forstærker selvfølelse

På Fenrishus for børn og unge med multiple funktionsnedsættelser arbejder alle for, at hver dag skal være den bedste. Det gør de blandt andet med forskellige musikterapeutiske tiltag, fordi de fleste af børnene på Fenrishus ikke mulighed for at bruge verbalt sprog som kommunikationsform.

Derfor arbejder de individuelt med hver enkelt barns muligheder for at kommunikere. Musikterapi er blandt andet også med til at træne følelser, lindre smerter, søvnløshed og stress.

Releaseparty med børnene i centrum
 

Hvis man gerne vil høre sangene, så skal man søge på Music Without Words og fx sangen Shells & Bells.