På Hald Ege arbejder vi ud fra Neuroaffektiv Udviklingspsykologi (NAU) og Low Arousal (LA).
NAU tilbyder en forståelsesramme for børn og unges følelsesmæssige, sociale og personlighedsmæssige udvikling. Med afsæt i NAU tilrettelægger vi indsatsen, så interventionerne modsvarer barnets eller den unges nærmeste udviklingszone. NAU er relevant for Hald Eges målgruppe, idet vi kigger på det hele menneske og bruger deres ressourcer som grundlag for interventionerne.
LA er en pædagogisk tilgang (også kaldet afstemt ro-givende pædagogik), der sætter fokus på forebyggelse, håndtering og læring af konflikter. LA er relevant for Hald Eges målgruppe, da mange af børnene og de unge på Hald Ege forud for anbringelsen har haft et højt stressniveau.
På Hald Ege kommer anvendelsen af LA bl.a. til udtryk i måden, medarbejderne kommunikerer med børnene og de unge. Helt konkret bruger medarbejderne LA-redskaber som personaleskifte, afledning og det at trække sig. I kontakten til medarbejderne tilbydes børnene og de unge et roligt nervesystem, som de kan spejle sig i, når personalet er rolig i kontakten og kommunikationen.
Hald Ege benytter sig også af fysiske op- og nedregulerende aktiviteter til at arbejde med børnenes og de unges spændingstilstande. Eksempelvis i form af lege, der inviterer til grin, smil og glæde samt sportslig udfoldelse, hvor kroppen aktiveres ift. sved, hjerterytme og åndedræt. Nedregulerende aktiviteter kan være i form af køre- og gåture, som kan være rytmiske og dermed beroligende samt trykberøringer, der gør børnene og de unge i stand til at mærke sig selv mv.
NAU og LA er i kombination med til at sikre, at vi arbejder ud fra en teoretisk velfunderet analyse af barnets og den unges trivsel og udviklingsmuligheder.
På Hald Ege arbejder vi med en anerkendende og nysgerrig tilgang til den enkelte. De børn og unge, som flytter ind på Hald Ege, har tidligere haft mange oplevelser af, hvad de IKKE er gode til. På Hald Ege har vi fokus på at finde barnets og den unges ressourcer og styrke dem til at håndtere de udfordringer, de i øvrigt har. Der er løbende opmærksomhed på at kravtilpasse forventningerne til børnene og de unge, så de møder udfordringer i et miljø, der er afstemt deres overskud.
Vi fokuserer på relationen og samarbejdet mellem børnene, de unge og medarbejderne. Hald Eges medarbejdere fungerer som rollemodeller og "karavaneførere" for børnene og de unge. Målet er at lykkes med ting og få succeser i hverdagen.
På Hald Ege arbejder vi også miljøterapeutisk ud fra en psykodynamisk udviklingsteoretisk ramme. Vi arbejder bevidst med, at barnets og den unges muligheder for udvikling understøttes af et miljø, som er systematisk gennemtænkt med hensyn til en velstruktureret hverdag.
I den miljøterapeutiske grundstruktur er rammerne lagt for, at barnet og den unge kan få opbygget tillid til voksne via tilbud om kontakt. De planlagte ting sker på fast tid uanset hvem, der er på arbejde fra det pædagogiske team.
Vi udarbejder individuelle dagsplaner og arbejdsbeskrivelser til børnene og de unge. Dagsplanerne tilgodeser den enkeltes behov og ønsker for eget liv. Det er væsentligt for en god udvikling, at der er struktureret vekselvirkning mellem skærmning og social træning.
Almindelig daglig livsførelse (ADL) har et særligt fokus i arbejdet med de unge over 18 år. Herved hjælpes de unge til muligheden for at kunne agere så selvstændigt som muligt i deres kommende voksentilværelse – en læring i at varetage ansvaret for eget liv.