Kropssprog og kommunikation. Det er mit job.

Når jeg arbejder med børnene og de unge, er det som intet andet arbejde. Kun få af børnene og de unge har sprog, og alle er sansemæssigt udfordrede. Derfor prioriterer vi at arbejde professionelt med deres sanser. Det giver en langt dybere relation og gode resultater i behandlingen af børnene og de unge.

Kroppen lyver ikke

Børnene og de unge på Fogedvænget, hvor jeg arbejder som psykomotorisk terapeut, har blandt andet mental retardering og udviklingsforstyrrelser. 

Deres handicap giver en kropslig underudvikling, så de har svært ved at regulere sig selv. Det betyder for eksempel, at hvis de bliver urolige, kan de ikke stoppe selv, og vil fortsætte med at være urolige. Med mit arbejde kan jeg hjælpe dem ned igen.

Som psykomotorisk terapeut er jeg både sammen med børnene og de unge i deres hverdag med spisning, skole og eftermiddagshygge. Men jeg har også behandlinger af dem i vores sanserum. Dér sker virkelig noget. Normalt har de alle svært ved berøring, men her på briksen, får jeg adgang til en afslappet version. Og det er fuldstændig fantastisk.

Kommunikation foregår også gennem musklerne

Normalt kan de her børn og unge ikke komme af med deres frustrationer og har meget svært ved at regulere deres indtryk og sanser.

De fleste kan ikke tale. Så de kan selvsagt heller ikke sige fra eller give udtryk for, hvornår de er mættet af indtryk. De er derfor ofte fyldt med følelser af vrede, frustration og stress. Det kommer de af med her. Og de vil gerne komme. Det gør mig glad. Der er ikke noget bedre, end når jeg kan høre en af de unge komme hoppende ned af gangen af glæde over at skulle ind til mig.

At arbejde med netop de her børn og unge, som ikke har sprog og i det hele taget er udfordret på at mærke og vise deres sanselige oplevelser, kræver meget mere af min faglighed end behandlinger af personer med sprog og uden handicap. Jeg skal hele tiden læse børnene og de unge kropsligt og lede efter selv små spændinger i deres muskler for at være sikker på, hvor og hvordan jeg kan hjælpe dem. Det giver en helt særlig dybde i vores relation. Det er en fuldstændig fantastisk målgruppe at arbejde med. De kravler virkelig ind under huden på mig.

Kropsligt kendskab i arbejdet med børn og unge

Når jeg er sammen med børnene og de unge i deres hverdag, kan jeg mærke en kæmpe fordel i at kunne aflæse deres krop.

Jeg bruger en meget iagttagende rolle, når jeg er sammen med dem, for nogle gange kan de være svære at aflæse.

Mange af deres sociale normer kan være tillærte, så de kan godt give udtryk for, at de har det godt, men deres krop fortæller, at de er stressede.

Det kan jeg ofte se, fordi jeg kender deres kropssprog gennem behandlingerne på briksen. Og kroppen lyver ikke. Så når jeg er sammen med børnene og de unge i deres dagligdag, er jeg meget opmærksom på små detaljer som fine ændringer i muskelspændingerne, blikke der bliver lidt fjerne, eller en hånd der knytter sig lidt.

Når jeg opdager det, kan jeg og mine kollegaer bedre hjælpe med at afstresse barnet eller den unge. Det har en enorm forebyggende effekt på uhensigtsmæssig adfærd.  

At arbejde ved Specialområde Børn og Unge

På Fogedvænget har jeg et virkelig godt fagligt fællesskab. Vi er alle sammen rundt om barnet og den unge for deres skyld. Så er det lige meget, om det er den ene eller den anden medarbejder, der finder nøglen til barnets udfordring.

Jeg kan mærke et stærkt specialfagligt fællesskab. Vi ved, at alle børn og unge her er sansemæssigt underudviklede, og det er fedt, at sansearbejdet rent faktisk sammen med det sundhedsfaglige og socialfaglige får lov til at være en del af arbejdet med børnene.

Vi er et højt specialiseret tilbud til de her børn og unge. Mange af dem har ikke haft særlig mange succeshistorier i deres liv. Derfor gør vi alt, hvad der står i vores magt for at møde barnet. Jeg kan se, hvor glade og taknemmelige de bliver, når de møder nogen, der vil dem godt.

Og det spotter de med det samme. De kan være nok så underudviklede, men de mærker med det samme, om man vil være sammen med dem eller ej.

Vil man, får man så meget igen.