På Møllebækken er medarbejderne specialister i at skabe en tryg dagligdag for 24 aflastningsbørn. Det kræver nøje planlægning at lykkes med at give så mange forskellige børn og unge nogle gode dage - til gavn for hele familien.""

An-Charlotte Munk rækker ud efter Noahs opbevaringskasse med tandpasta og specialcreme, bærer den fra depotet ud på badeværelset og stiller den op på hylden ved siden af de andre børns. Så hænger hun et rent håndklæde op på den knag, der står Noah på og reder sengen med nyt betræk i det værelse, Noahs forældre har valgt til ham, og hvor han altid bor, når han er på Møllebækken.

Hvert barn eller ung, der er i aflastning, har deres egen knage på badeværelset og en opbevaringsboks med produkter til personlig pleje

Hvert barn eller ung, der er i aflastning, har deres egen knage på badeværelset og en opbevaringsboks med produkter til personlig pleje.

Noah er en af de 24 børn og unge, der bor hjemme hos sin familie, men nogle dage om måneden tjekker ind på Møllebækken. Som de andre børn og unge har han en nedsat psykisk funktionsevne som blandt andet downs, lettere mentalt handicappet eller autisme og har derfor brug for meget hjælp og støtte i hverdagen. Et arbejde, der betyder, at mange forældre tager imod tilbuddet om at få deres søn eller datter passet en gang imellem. Alt efter forældrenes ønske.

- Der er stor forskel på, hvor meget aflastning forældrene beder om. Nogle børn kommer her tre dage om måneden, og for de flestes vedkommende er der aflastning hver anden weekend fra fredag til mandag, men man har mulighed for at få aflastning i op til 180 døgn om året fortæller An-Charlotte Munk, der er koordinator.

Har tre liv

- Når Noah og de andre børn og unge træder ind på afdelingen, begynder alle med en pause på værelset. Vi hjælper med stille og roligt at pakke ud, og herefter finder de roen i at være lidt alene med legetøj, lytte til musik, ipad eller computerspil, fortæller An-Charlotte Munk.

Når man er i aflastning, er der et sted mere, man skal forholde sig til, og man kunne måske tro, at det ville være endnu en udfordring for børnene og de unge. Men tværtimod kan det have sine fordele for dem at komme til et andet sted.

- Det er fantastisk, at børnene og de unge formår at omstille sig lynhurtigt. De har tre liv. Et hjemme, et i skolen og et her. Men det fungerer godt og faktisk sover flere for eksempel bedre her end hjemme. Måske fordi de spejler sig i hinanden og ser, at når man er puttet, så ser man måske lidt ipad, og så sover man, forklarer An-Charlotte Munk.

An-Charlotte Munk er koordinator for aflastning på Møllebækken

An-Charlotte Munk er koordinator for aflastning på Møllebækken.

Glæder sig

Mange af børnene og de unge glæder sig til at komme på Møllebækken. Hvor de er alene med deres familie, når de kommer fra skole derhjemme, har flere af dem har fået kammerater på Møllebækken.

- En dreng, der er autist, har fundet en ven, som han kan lege med, og som er den eneste, der kan give ham et knus. To andre piger er blevet bedste veninder og glæder sig til at mødes hver anden fredag. Så går de selv i kiosken for at købe slik, inden de smutter ind på værelset for at se Disney Sjov, hvor de tøsehygger, fniser og snakker om drenge, smiler An-Charlotte Munk, der ligesom de andre medarbejdere gør hvad de kan for at skabe en dagligdag så tæt på den, de fleste har derhjemme.

Det betyder blandt andet, at der hygges i sofahjørnet i nattøj med Ramasjang eller Ultra på TV, og der spises i mindre grupper, hvor de mindste sidder ved spisebordet i alrummet, mens de unge sidder for sig selv i køkkenet. 

- De unge er gode til at hjælpe hinanden. Hente noget i køleskabet, hælde vand op og lignende. De hjælper med at dække bord, sætte tallerkener i opvaskemaskinen og bage kage om lørdagen. Der er læring i det, og samtidig bliver de stolte, når de oplever, de kan klare sig selv.

Medarbejderne skaber hjemlige situationer som at hygge i sofaen i nattøj med Ultra eller Ramasjang

Medarbejderne skaber hjemlige situationer som at hygge i sofaen i nattøj med Ultra eller Ramasjang.

Møder de samme børn og voksne

For at skabe det trygge miljø er vagtplaner tilrettelagt, så børnene og de unge møder de samme mennesker, når de kommer. Mange vælger at have et barn i aflastning hver anden uge, og derfor planlægges det sådan, at det er de samme børn og voksne, der mødes hver anden uge. 

De mange forskellige børn og unge giver samtidig et koordineringsarbejde, da alting skal være på plads, når barnet kommer, så det oplever de samme rammer hver gang det kommer, hvilket skal til for at give den nødvendige tryghed.

På væggen i alrummet hænger der derfor en tavle med en oversigt over, hvilke børn og unge der er på afdelingen, og over aftalte sengetider, aktiviteter, medicin-givning mm.

For An-Charlotte Munk betyder det, at hun har en fredagsvagt og to 12-timers vagter lørdag og søndag. Hver anden torsdag mødes medarbejderne til teammøde, hvor de planlægger weekenden.

- Vi har en fantastisk natur med skov og strand fem minutters gåtur herfra. Det kan derfor være, vi går til vandet og sopper, smider sten i vandet eller bare går en tur. Men selvom vi planlægger nogle aktiviteter, kan det være, det udvikler sig helt anderledes. Måske har børnene haft en svær dag i skolen, og så tager vi udgangspunkt i det, fortæller An-Charlotte Munk.

Som på de øvrige af SBU’s afdelinger arbejder personalet også på Møllebækken ud fra Low Arousal, der er en stressreducerende pædagogisk metode. Det betyder, at personalet tager udgangspunkt i barnet og dets tilstand, og derudfra blandt andet tilpasser aktiviteter og krav ud fra, hvad der er bedst for barnets trivsel.

En oversigtstavle i alrummet samt individuelle mapper med information om vaner for hvert enkelt barn er med til at give medarbejderne redskaber til at sikre et trygt og genkendeligt miljø for børnene og de unge.

En oversigtstavle i alrummet samt individuelle mapper med information om vaner for hvert enkelt barn er med til at give medarbejderne redskaber til at sikre et trygt og genkendeligt miljø for børnene og de unge

En oversigtstavle i alrummet samt individuelle mapper med information om vaner for hvert enkelt barn er med til at give medarbejderne redskaber til at sikre et trygt og genkendeligt miljø for børnene og de unge.

Tæt forældresamarbejde

For at holde styr på de mange forskellige børn og unge, har personalet udarbejdet en mappe for hvert enkelt med detaljeret viden om barnet. Mappen er blevet til i tæt samarbejde med forældrene, som ved et indledende møde har fortalt om alt fra spisevaner, puttevaner og medicinforbrug til kommunikationsform og generel struktur for barnet.

Et tæt samarbejde med forældrene er i det hele taget højt prioriteret hos Møllebækken. Det begynder ved den første kontakt, hvor forældre besøger afdelingen. Her får de en grundig rundvisning og hører om stedet og dets pædagogik. Hvis forældrene vælger at få deres barn i aflastning er de samtidig med til at vælge det værelse, barnet skal bo på, hvis det ikke allerede er optaget.

Der er 12 værelser på Møllebækken, og forældrene er med til at vælge, hvilket rum deres barn skal bo på

Der er 12 værelser på Møllebækken, og forældrene er med til at vælge, hvilket rum deres barn skal bo på.

Forældrene er altid velkomne til at komme forbi eller ringe, og også i hverdagen er der tæt kontakt. Når barnet er i aflastning, skriver medarbejderne i en elektronisk dagbog, som forældrene har adgang til, så de kan se, hvad der er sket i løbet af dagen. 

Samtidig sender personalet løbende fotos af børnene og de unge til forældrene, så familien kan følge med i, hvad de laver og kan se, at de har det godt. Hvis barnet får feber eller bliver dårligt, bliver forældrene altid kontaktet. 

- Vi taler meget med forældrene og kan naturligvis altid ringe for at høre, hvordan det går. Vi sender løbende fotos, så forældrene kan se deres barn har det godt for eksempel, når de leger i trampolinen, bager eller i øvrigt hygger sig. Hvis der er én, der har været ked af det, går det lynhurtigt over, når de kommer her og møder de andre. Så griner de og er videre, og det er godt for forældre at høre, fortæller An-Charlotte Munk.

Pusterum for alle

Mange af de børn og unge, som er på Møllebækken, har en overbygning af psykiatriske diagnoser, og det kan tære på kræfterne i en familie, som derfor har brug for aflastning.

- Aflastning fungerer. Det er et godt middel til at få en familie til at fungere. Det er et stort arbejde for forældrene at passe deres barn, og det giver dem fornyet overskud til igen at tage imod deres barn. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper forældrene med at bruge tilbuddet, så de uden dårlig samvittighed kan lade op og være sammen med deres andre børn, forklarer An-Charlotte Munk.

For søskende i familien kan en aflastning derfor også være gavnligt. Andre søskende bliver lidt klemt, og for dem giver aflastningen en mulighed for at få alene tid sammen med forældrene og måske gøre ting, der kan være svært sammen med en søskende med et handicap.

Som medarbejder lærer man efterhånden børnene og de unge rigtig godt at kende, og det betyder også, at personalet knytter tætte bånd til dem.

- Man kommer til at holde af dem alle sammen, og når de skal videre, holder vi en afskedsfest for dem. De er vores guldklumper alle sammen.